Безкоштовна доставка від 30 000 грн
+38 (096) 733 733 0 +38 (066) 733 733 0 +38 (093) 733 733 0 0 800 203 302
Головна
Каталог
Кошик
Особистий кабінет

Що таке фунгіциди і чим їх можна замінити?

Про те, що рослини можуть вражатись різними хворобами, людям відомо з давніх часів: з тих самих пір, як люди стали цілеспрямовано вирощувати сільськогосподарські культури. Тоді ж з'явилися перші засоби та методи захисту - спрыскивание настоєм маслинами, окуривание сірою, пропитывание вином. Теперь проблеми устраняють за допомогою фунгіцидів.

Что представляет собой фунгицид?

Що це таке? Фунгіциди представляють собою хімпрепарати, призначені для запобігання розвитку або знищенню патогенних грибків та бактерій, що є вибудниками багатьох хвороб. Асортимент цих препаратів широк і різноманітний. Вони мають різне призначення, спектр дії, випускаються у вигляді суспензій, порошків, емульсій та розчинів. Навіть відомо, що таке фунгіцид, розібратися в цьому різноманітті і вибрати потрібний пестицид не так просто. Для цього потрібно мати хоча б загальне уявлення про властивості та особливості класифікації препаратів.

Види та функції препаратів

Всі фунгициды, выпускаемые на сьогоднішній день, підрозділяються на 2 види:

  • Хімічні;
  • Біологічні.

Активним речовиною в першому є хімічне з'єднання, в другій - особливі бактерії, що є антагоністами патогенних грибків і викликають їх гибелі. Основне достоїнство біофунцитів полягає в низькій токсичності, яку вони демонструють при дуже високій ефективності. Іменно тому ці препарати отримали таку широку розповсюдження серед дачників та фермерів.

По хімічним властивостям фунгициды підрозділяються на:

  • Органічні;
  • Неорганічні.

Перші не мають у своєму складі тяжких металів, добре розчиняються у воді і сочетаются з іншими препаратами. Але при цьому вони є дуже нестійкими з'єднаннями, зберігаються в моді недовго. Неорганічні фунгіциди виготовляються на основі солей сірки, нікелю, марганца, калію та інших елементів. Вони сумісні далеко не з кожним препаратом, можуть накопичуватися в грунті і зберігатися там довгий час.

Що стосується характера дії, то по цій критерії фунгициды для рослин бувають:

  • Захисні;
  • Лікувальні;
  • Иммунизирующие.

Перші застосовуються для обробки ще не заражених, зовнішньо здоровых сільськогосподарських культур у цілях профілактики. Як правило, захисні фунгіциди застосовуються в ті періоди, коли ризик виникнення патогенів надто високий. Вони допомагають запобігти зараженню і зберегти урожайність культури.

Лікувальні (або куративні) препарати застосовуються після того, як інфікування вже відбулося, з'явилися перші симптоми хвороби. Діюче речовина, що міститься в складі, пригнічує розвиток патогену, в результаті чого рослина вижимує.

По способу распространения фунгициды бывают 2 видов:

  • Контактні;
  • Системні

Фунгицид контактного дії взаємодіє з патогенним тільки на поверхні, не проникаючи в рослину. Завдяки йому вибудники грибкових хвороб погібають ще в стадії розвитку. Але обробляти рослини потрібно дуже уважно, охоплюючи всі частини сільськогосподарської культури.

Термін дії такої препарату становить 10-12 днів або до першого сильного дождя. Після цього оброблення слід повторити. Всього её можна виготовляти 6-8 раз за сезон. Ефективність препарату залежить від його кількості, терміну дії, стійкості, здатності утримуватися на поверхні рослини.

Системний фунгіцид легко проникає всередину рослин, рухаючись по судинах і проникаючи у всі частини, тим самим захищаючи культуру від грибкової інфекції. Деякі препарати використовуються для профілактики хвороб, але більшість із них здатні лікувати грибкові захворювання, причому навіть у тому випадку, коли пестицид контактного дії виявляється безсилковим.

Основні переваги системних фунгіцидів:

  • Проникають всередину рослин за дуже короткий час;
  • Не смываются водою (навіть якщо дождь починається через півгодини після обробки);
  • Видаляють патогені у всіх тканинах (навіть якщо вони не були оброблені).

Системні фунгіциди нового покоління мають два неоспоримі переваги. Во-первых, вони здатні ефективно боротися з різними грибковими захворюваннями. Во-вторых, вони мають цілий ряд додаткових властивостей (наприклад, можуть виступати як інсектициди).

Препарати бажано застосовувати до того моменту, коли будуть виявлені перші ознаки хвороби. Обробка можна виконати і в тому випадку, якщо зараження вже почалося. Головне - це вибрати ефективний препарат. Применяются системні фунгіциди рідше, ніж контактні (два-три рази протягом сезону). Обычно це достатньо, щоб грибкові захворювання та інфекції не зашкодили культурним рослинам.

В останні роки почалися випуск фунгіцидів, що містять у своєму складі кілька активних речовин. Вони є комплексними препаратами, що поєднують в собі основні переваги контактних та системних засобів.

По характеру використання їх теж делят на різні групи. Розрізняють пестициди для:

Протравки семян. З цього призначення використовуються комбіновані препарати. Вони характеризуються широким спектром впливу і скорочують кількість обробних господарських робіт