Совка озима

Совка озима

19.12.2018
Гектар

   Мабуть немає людини, яка хоча б раз у своєму житті не милувалася прекрасними створіннями - метеликами. Але є серед них такі, які дуже небезпечні для культурних рослин, а саме - совка, один з найпоширеніших шкідників сільськогосподарських культур.

   Совка має великий діапазон пластичності, тобто для комфортного життя їй підходить будьякий клімат, шкідники добре витримують зниження температури у період зимівлі. Наприклад, гусениці озимої совки витримують зниження температури від -8 до -11°С. Коли совки спарюються, то харчуються пилком квітучих рослин, завдаючи їм збитку. Потім апетит цієї комахи просто вражає! Совка пошкоджує злакові, овочеві, декоративні, плодові зерняткові і кісточкові, технічні, бобові, хрестоцвітні, олійні, ягідні, хвойні, тепличні, оранжерейні культури, виноградну лозу, багаторічні трави, газони.

   Гусениці совок бувають внутрішньостебловими, тобто поселяються в товстих стеблах і харчуються їх вмістом, викликаючи загибель всієї рослини. Існують підгризаючі гусениці совок, які мешкають в грунті, підгризають корінці і прикореневі частини. До листогризучих гусениць совок відносять тих, які живуть на рослинах, об'їдаючи листя, молоді стебла і пагони, бутони і суцвіття. В Україні посівам сільськогосподарських культур значно шкодять підгризаючі види совок, видовий склад яких дуже різноманітний. До них належать південна підгризаюча, озима, оклична, совка - іпсилон та пшенична. Але найпоширенішою з них є саме озима совка, гусениці якої пошкоджують близько 150 видів рослин.

   В умовах України шкідник розвивається у двох поколіннях. Один метелик може відкласти до 2000 яєць, але плодючість самки залежить від культури, на якій вона харчується. Наприклад, за даними вчених, личинки озимої совки, які харчувалися листям буряка, відклали майже 1000 яєць, а ось ті, які харчувалися кукурудзою - біля 300 яєць.

   Живляться гусениці ввечері та вночі, а вдень ховаються в поверхневому шарі ґрунту або з нижнього боку листків, які прилягають до землі. На чисельність озимої совки також впливають погодні умови. Оптимальними температурами для метеликів є 15-25°С при вологості 50-80%.

   У зв'язку з глобальним потеплінням багато вчених прогнозують активне збільшення шкідників сільськогосподарських культур, у тому числі й совки озимої, але, незважаючи на невтішні прогнози, захисні заходи для збереження врожаю потрібно планувати вже зараз. Для зменшення чисельності озимої совки, у першу чергу потрібно застосовувати агротехнічні прийоми, а вже потім, як доповнення, хімічні та біологічні. Якщо у фермера є така можливість, перед посівною компанією під озимі культури грунт краще за всього утримувати у пухкому стані, очищеним від бур'янів.

   Якщо немає можливості утримувати грунт у стані чорного пару, в нагоді можуть стати й зайняті пари. Самка озимої совки не відкладає яйця в занадто густу рослинність, тому озимі, посіяні по зайнятому пару, пошкоджуються шкідником в меншій мірі.

   Пошкодження сходів совкою буде мінімальним, якщо посівну компанію почати якомога раніше. Дуже добре, коли всі проведені види польових робіт збігаються з періодом масової яйцекладки озимої совки. В зоні зрошуваного землеробства ефективним проти шкідника буде полив дощуванням в період, коли гусениці заляльковуються або масово виплоджуються. Такий прийом забезпечить загибель близько 85% популяції цих шкідників.

   З біологічних методів захисту найбільшою популярністю користується трихограма, що є ентомофагом совки. При дворазовому випуску трихограми, зараженість яєць шкідника може досягати майже 90%. З хімічних методів будуть ефективними обробки інсектицидами, особливо у вечірні години, коли гусениці живляться рослинами. Це такі препарати, наприклад, як Децис Профі 25, Дурсбан 480, к.е., Карате Зеон 050 5С, мк.с., Пірінекс, КЕ та багато інших.