Органічні добрива. П'ять основних доступних і ефективних варіантів

Органічні добрива. П'ять основних доступних і ефективних варіантів

15.03.2021
Гектар

Останні роки все більше фермерів та городників починають використовувати на своїх ділянках органічні добрива. Не можна сказати, що такі добрива і раніше не користувалися популярністю, але сьогодні цей метод отримав практично масове застосування. Це пов'язано в першу чергу з декількома факторами.

По-перше, це екологічність таких добрив. Будь-який досвідчений фермер чудово знає, що добрива з магазину сприяють накопиченню шкідливих хімічних сполук в вирощених продуктах. Є, звичайно ж, склад зі збалансованою «екологічною» формулою, але вони коштують у кілька разів дорожче звичайних добрив і не по кишені кожному.

По-друге, доступність - в кожній родині залишаються залишки харчових і рослинних відходів, які просто необхідно утилізувати. Раніше їх просто викидали, але сьогодні вони починають йти в справу.

По-третє, економія бюджету - не треба витрачатися на покупку добрив. Правда, доведеться добре попрацювати, щоб підготувати харчові відходи для переробки, але з фінансових міркувань це набагато практичніше, ніж купувати вже готовий продукт.

Найпопулярнішою органічною підгодівлею сьогодні у нас є такі харчові відходи :

1. Шкурка від банана.
Шкірка банана збагачує грунт калієм, необхідним для рясного цвітіння і здорового розвитку коренів рослин. У ній міститься фосфор, який допомагає рослині збільшити кількість пилку. Також в шкірці присутній і магній, який дуже корисний для отримання сильних і рівних пагонів.

Бананові шкурки використовуються сухі або свіжі, цілі або дрібно порізані, залежно від обставин. Деякі любителі поекспериментувати переробляють їх в порошок, і потім додають в грунтові субстрати, або в воду для поливу. Інші городники використовують для цієї мети настій свіжої бананової шкірки. Хтось вносить порізану або цілу шкірку при перекопуванні землі або при посадці рослин.

2. Яєчна шкаралупа.
За безпеки застосування яєчна шкаралупа знаходиться на першому місці. Це пояснюється тим, що дозування її як добрива складно перевищити, оскільки мікроелементи надходять до рослин повільно, і тільки при посередництві інших хімічних речовин.

Що міститься в шкаралупі - карбонат кальцію необхідний рослинам для їх нормального росту і харчування. Особливо городні культури мають потребу в цьому хімічному елементі на певних етапах розвитку, а саме - на початку росту розсади і при зав'язуванні плодів.

Багато рекомендують застосовувати яєчну шкаралупу в якості розкислителя грунту для поліпшення родючості. Норма витрати становить 0,5-1,0 кг подрібненої шкаралупи на квадратний метр площі.

Одним з поширених способів застосування цього варіанту є використання настою з порошку для поливу розсади в період зростання. Цей спосіб допомагає мікроелементам швидше потрапляти до рослин через кореневу систему.

3. Деревна зола.
Це найдоступніше добриво. Рослинні залишки (суха трава, залишки рослин, деревні матеріали) утворюються на ділянці кожного городника в весняний і осінній період, і часто в досить великій кількості. При їх спалюванні вирішуються відразу дві проблеми - прибирання городу та отримання добрива.

Саме в золі містяться мікроелементи, які знаходяться в легкодоступній формі для живлення рослин. Зола дуже багата калієм, кальцієм і іншими елементами. Всього її склад налічує близько 30 корисних мікро- і макроелементів.

Зола сприяє засвоєнню вітамінів рослинами, покращує їх стійкість до різних хвороб. Її використання допомагає рослинам виводити накопичений аміак, який уповільнює їхній ріст.

При використанні деревної золи необхідно дотримуватися деяких правил, продиктованих особливостями застосування. Наприклад, після кореневого підживлення необхідно полити землю водою. Не слід використовувати золу одночасно з органічними аміачними (настій коров'яку) і фосфорними добривами (суперфосфат). Вносити її потрібно певними дозами близько 5 разів за весь сезон. Після внесення протягом декількох днів , не рекомендується використовувати інші види підгодівлі.

4). Чай та кава.
Теж відмінне добриво для рослин. Це може бути  листовий або гранульований чай, кавова макуха і навіть використані чайні пакетики.

Концентрація мікроелементів в чайних і кавових відходах досить невисока, що дозволяє застосовувати їх без дозування. Будь-яка з перерахованих підгодівлей насичує в різній кількості грунт азотом. Так як це органічна речовина, то привертає дощових черв'яків, які поліпшують структуру ґрунту за допомогою розпушування.

Також ці добрива можна змішати з дрібним насінням для зручності посадки і прискорення схожості насіння. Можна розкласти їх на поверхні навколо рослини, щоб підвищити родючість грунту. При додаванні в висушеному стані чай і каву сприяє аерації ґрунту.

Використання кави або заварки в якості мульчі , затримується волога в ґрунті, допомагаючи городнику рідше займатися поливом своїх «вихованців».

При перекопуванні грунту і при використанні данної підгодівлі необхідно додавати деревну золу. В цьому випадку внесені добрива будуть розкладатися повільніше. В результаті тривалість корисної дії добрива триватиме.

5). Цибулиння.
Це екологічне сировина, що містить безліч корисних речовин і володіє багатьма позитивними властивостями. У своєму складі цибулиння містить вітаміни В, Е, Р, фітонциди, каротин, солі заліза і калій.

Підживлення цим видом добрив зміцнює коріння рослини, допомагає його росту і розвитку. Що входить до складу каротину є іммуностимулятором, який пригнічує грибок, вбиває гниль, а також підвищує схожість насіння, стійкість рослин до хвороб.

Вміщені в цибулинні фітонциди сприяють знищенню і розвитку на рослинах грибків і бактерій.

Готують цибульну сировину для підгодівлі у вигляді настою або відвару. Деякі городники вносять лушпиння цибулі при перекопуванні грунту.

Існує ще безліч найрізноманітніших видів органічних добрив, але ті, які описані вище - найдоступніші, і при цьому досить ефективні.